lördag 12 mars 2011

Grekisk pyttipanna

För: 4-5 personer
Tillagningstid: ca 7 tim från första förberedelsen





Ingredienser

1 kg fläskfilé eller kycklingfilé ca ( brukar ta 1 fläskfilé + 2 kycklingfilé till en sats marinad)

Marinad:
1,5 dl olja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk malen ingefära
3-4 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Creme fraichesås: ( om man äter mycket sås - gör dubbel sats)
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk italiensk salladskrydda

Tillbehör:
Rödlök
Paprika
Fetaost
Tomater

1 kg Potatis

Beskrivning

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke eller dubbla plastpåsar. Skär köttet i lika stora bitar. Lägg i köttet och låt det stå och dra 5-6 timmar (eller över natten).

Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå kallt till servering.

Skala potatisen och skär den i klyftor. Om man vill sätta in hela rätten samtidigt i ugnen är det bra att förkoka potatisen ca 5 min i kastrull. Annars får man sätta in potatisen i ugnen en stund före innan man blandar i det övriga.

Sätt på ugnen på 225 grader.
Lägg potatisen i en långpanna. Häll över köttet och marinaden och rör om. Strimla rödlök, paprika och tomater efter tycke och smak. Tärna fetaosten. Lägg grönsaker och fetaost ovanpå potatis- och köttröran.
Ställ långpannan i mitten av ugnen ca 25-30 min. Servera med creme fraichesåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar